Een barcode op ziekenhuismedicijnen kan per jaar bijna vijftig dode patiënten voorkomen. Jaarlijks overlijden honderd mensen in Nederlandse ziekenhuizen na verkeerde medicijnen te hebben gekregen, waarvan de helft dus onnodig, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid.
Ook zouden er 250 patiënten minder ernstige gezondheidsschade oplopen als medicatie is voorzien van een barcode en hebben ziekenhuizen gemiddeld tienduizend ‘ligdagen’ minder nodig.
Goedkoper
Een barcode identificeert producten met een unieke cijferreeks. Als een arts een medicijn altijd eerst kan scannen voor deze wordt toegediend, is de kans dat hij of zij een verkeerd doosje pakt veel kleiner. Onder anderen het Antonius Ziekenhuis in Sneek plakt zelf een code op verpakkingen waar fabrikanten dat nalaten.
Ongeveer tachtig procent van alle medicatie is standaard voorzien van een barcode. Om verschillende redenen is de overige twintig procent dat niet. Michiel Duyvendak (41), apotheker van het Antonius Ziekenhuis in Sneek en verantwoordelijk voor de test met barcodering aldaar, wijst onder anderen de marktwerking in de zorg aan als boosdoener: “Producten voorzien van een barcode kost veel geld. Afnemers kijken gauw naar de laagste prijs en dus is het niet meteen aantrekkelijk voor de industrie om te investeren in barcodering.”
Hoe minder mensen verkeerde medicijnen krijgen, hoe minder zorg ze nodig hebben. “Als alle Nederlandse ziekenhuizen standaard barcodering gaan hanteren, levert dat per jaar ruim 21 miljoen euro op,”zegt Duyvendak. “Idealiter worden alle medicijnen volledig gebarcodeerd geleverd, maar omdat veel medicijnen van buiten Europa komen, is dat ingewikkeld.”
Pionierschap
Naast de schade die barcodes kunnen voorkomen en de miljoenen die ze op termijn opleveren, zijn er ook andere voordelen, zegt Duyvendak. “Patiënten die thuiszitten, kunnen via een app op hun smartphone hun medicatie scannen en zo bijhouden wanneer en in welke dosering ze hun medicijnen moeten innemen.”
Voor zijn pionierschap op het gebied van barcodering van medicijnen, ontving Duyvendak vandaag een bronzen pluim. De prijs werd hem toegekend door GS1, de internationale organisatie die zich inzet voor standaarden op het gebied van elektronische bedrijfscommunicatie en onder anderen de barcode ontwikkelde. De pluim kwam Duyvendak toe, omdat de apotheek van het Antonius Ziekenhuis volgens GS1 een voortrekkersrol in Nederland heeft.
Bron: Trouw