De brancheorganisaties van universitair medische centra, ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben een akkoord bereikt over een gezamenlijke aanpak van dure geneesmiddelen. Het doel van deze samenwerking is om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure geneesmiddelen op de lange termijn te behouden en de kwaliteit van de zorg te waarborgen.
De Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben in een intentieverklaring afgesproken om met elkaar samen te werken bij de inkoop van dure geneesmiddelen. Bij de voorbereiding van de samenwerking zijn ook de (vertegenwoordigers van) patiënten, medisch specialisten en ziekenhuisapothekers betrokken. ‘Wij zijn erg tevreden over deze samenwerking. Dit betekent dat er gezamenlijk beter onderhandeld kan worden met de farmaceutische industrie zodat dure geneesmiddelen nu en ook op de lange termijn beschikbaar blijven voor patiënten die hierop zijn aangewezen’, aldus Wouter Bos, bestuurslid van NFU, Willem de Boer, bestuurslid van NVZ en Ruben Wenselaar, bestuurslid van ZN.
Afspraken
De partijen, waaronder de medisch specialisten verenigd in de Stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland (HOVON) en de Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH), hebben een gemeenschappelijke pilot op de inkoop van een groep oncologische geneesmiddelen ontwikkeld om in 2018 te onderzoeken of de aanpak werkt. Het gaat om een groep geneesmiddelen in het oligopolistische segment. Dit zijn geneesmiddelen waarvan er binnen één groep meerdere middelen met een vergelijkbare werking beschikbaar zijn. Bij de afspraken staan de kwaliteit en uitkomst van de behandeling voor de patiënt altijd voorop.
Breed pakket maatregelen VWS
De samenwerking tussen de bovengenoemde brancheorganisaties is een van de manieren waarop invulling wordt gegeven aan het zogenaamde ‘integraal pakket aan maatregelen ter borging van de betaalbaarheid en toegankelijkheid van dure geneesmiddelen’. Dit brede pakket aan maatregelen is eind 2015 onder leiding van het Ministerie van VWS door verschillende partijen overeengekomen. De voorgenomen samenwerking valt tevens binnen de reikwijdte van de Leidraad gezamenlijke inkoop geneesmiddelen voor de medisch specialistische zorg van de ACM van juni 2016.