De ziekenhuisapotheek van het Martini Ziekenhuis bereidt kant-en-klare spuiten (RTA) en RTU injectieflacons. Deze apotheekbereidingen zijn sinds kort voorzien van nieuwe etiketten. In het nieuwe, innovatieve design is de kleurcodering volgens de door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie opgestelde richtlijn (ISO 26826) voor anesthesiemiddelen toegepast. Zo worden er vaste kleurcodes gebruikt voor bepaalde medicatiegroepen, wat de kans op verwisseling tussen verschillende medicatiegroepen moet helpen verkleinen.
Naast de kleurcodering dient de ‘Tall Man lettering’ als extra maatregel om de medicatieveiligheid te vergroten. Hierbij worden hoofdletters gebruikt voor gedeeltes van de geneesmiddelnaam die overeenkomen met andere geneesmiddelnamen. Een voorbeeld is SUFentanil versus fentaNYL.
Eveneens, als extra maatregel om medicatiefouten te voorkomen, is de sterkte van het product gehighlight. Door middel van kleurverschillen wordt er onderscheid gemaakt tussen producten met hetzelfde geneesmiddel maar met verschillende sterktes (concentratie of dosering).
Met behulp van de barcodes, een lineaire barcode met het ZI-nummer en een GTIN, kunnen de spuiten gemakkelijk worden gescand ter identificatie bij elektronische toedienregistratie.
Voor specificaties: zie onderstaand voorbeeldetiket.
Voor nadere informatie: infoapotheekbereidingen@mzh.nl
Voorbeeldetiket voor kant-en-klare spuiten
- ISO-kleur volgens de ISO 26825
(International Standard: Anaesthetic an respiratory equipment – User-applied labels for syringes containing drugs used during anaesthesia – Colours, design and performance)
Deze kleurbalk is alleen van toepassing wanneer het product tot een van genoemde geneesmiddelgroepen in de ISO-standaard behoort.
Blauw: Opioïden Grijs: Lokale anesthetica Oranje: Benzodiazepines
Violet: Antihypotensiva Groen: Anticholinergica Rood: Spier-relaxantia
Geel: Inductiemiddelen Zalm: Anti-emetica Wit: Divers - Kleurverschillen voor de sterkte van het product. In geval van infusiepreparaten wordt de concentratie en voor injectiepreparaten wordt de dosering in een willekeurige (per product vaste) kleur gemarkeerd, om een onderscheid aan te brengen tussen producten met hetzelfde geneesmiddel of behorende tot eenzelfde door de ISO-richtlijn geclassificeerde geneesmiddelgroep.
- Geneesmiddelnaam met ‘Tall Man lettering’. Wanneer geneesmiddelnamen van producten qua schrijfwijze op elkaar lijken of hetzelfde klinken.