De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) heeft Claartje Samson-Corbeij benoemd als voorzitter van het bestuur. Voorzitter Gerard Hugenholtz heeft op 28 maart de voorzittershamer aan haar overgedragen. De nieuwe voorzitter treedt aan in een uitdagende tijd voor de ziekenhuisfarmacie. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft veel impact, zo bleek tijdens het aan de ALV gekoppelde wetenschappelijke symposium. Claartje Samson: “ Er liggen veel maatschappelijke vraagstukken waar ziekenhuisapothekers een meerwaarde hebben. Als voorzitter van de NVZA wil ik mij hard maken om die meerwaarde ook extern zichtbaar te maken, zodat onze collega’s in de zorg én de samenleving weten wat ze aan ons hebben.”
De ALV nam eveneens het besluit om met het bestuur en het bureau van de wetenschappelijke vereniging naar Domus Medica in Utrecht te verhuizen. Deze verhuizing maakt nauwere samenwerking mogelijk met de Federatie Medisch Specialisten (FMS) waar de NVZA deel van uitmaakt. Deze samenwerking is nodig om de uitdagingen waar de zorg voor staat op te lossen. “De sleutel tot verbetering in de zorg ligt in breed samenwerken”, aldus Karla van Rooijen, directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie van het Ministerie van VWS, gastspreker op het symposium gewijd aan het Integraal Zorgakkoord (IZA). “Dertien partijen hebben afspraken gemaakt, die nu vertaald moeten worden in concrete acties”, aldus Van Rooijen.
Demedicalisering en exnovatie
Ziekenhuisapotheker en Klinisch farmacoloog Jeroen Derijks schetste de implicaties van het IZA voor de Farmaceutische Specialistische Patiëntenzorg. Hij benadrukte dat gezondheid meer impliceert dan het behandelen van een ziekte. Daarom is het van belang om aan patiënten te vragen wat zij belangrijk vinden, goede voorlichting geven over welke behandelopties er zijn waarbij niet behandelen ook een optie is. Hij pleitte ervoor dat dit onderdeel zou moeten worden van richtlijnen, demedicalisering. De ziekenhuisapotheker kan hieraan een waardevolle bijdrage leveren. Ook exnovatie – het stoppen met dingen waarvan niet is aangetoond dat ze echt nodig zijn – biedt kansen. “Veel regels waar we door de Inspectie aan worden gehouden, hebben we ooit zelf opgesteld,” aldus Derijks.
Cirkel van gepast gebruik
De presentatie van bijzonder hoogleraar gepersonaliseerde farmaceutische zorg Bart van den Bemt over ‘de cirkel van gepast gebruik’ sloot hier naadloos op aan. Het begint met het opstellen van een kennisagenda: welke zorg moeten we onderzoeken omdat we nog onvoldoende weten of deze effectief is. De volgende stap is het inventariseren en opstarten van zorgevaluaties om de effectiviteit te onderzoeken (evaluatieagenda) en last but not least het in praktijk brengen van de nieuwe inzichten (implementatieagenda). In het zogenaamde ZE-GG programma worden kansrijke interventies geïdentificeerd, wetenschappelijk onderzocht en geïmplementeerd.
Top drie
Na de plenaire inspiratiesessie gingen de ruim 160 ziekenhuisapothekers in negen werksessies uiteen om doelen en acties te benoemen voor de maatschappelijke vraagstukken die op tafel liggen, zoals passende zorg, beschikbaarheid van geneesmiddelen, specialistische zorg thuis, preventie en duurzaamheid. Gezamenlijk werd een top drie gemaakt, waarmee bestuur, bureau en leden de komende tijd verder mee aan de slag gaan. Exnovatie en demedicalisering, passende zorg en het betrekken van de patiënt hierbij, en beschikbaarheid van geneesmiddelen kregen de meeste prioriteit.
Gastspreker Piet-Hein Buiting, nieuwe voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten sloot de dag af met een inspirerende lezing. Zijn hoofdboodschap: we hebben in de maatschappij te maken met complexe vraagstukken waarbij het nodig is deze goed te doorgronden en deze niet proberen lineair op te lossen. Met het IZA zijn we voor het eerst in de zorg in brede zijn met alle partijen aan het samenwerken. Dit is heel goed en biedt kansen, zolang de buitenwereld maar niet eenvoudige oplossingen gaat eisen.