Patiënten van wie de dosering van medicatie wordt afgestemd op hun DNA, hebben 30% minder last van ernstige bijwerkingen. Ziekenhuisapothekers vermoedden al langer dat DNA-tests bijdragen aan gepast gebruik, dat wil zeggen het juiste geneesmiddel in de juiste dosering bij de juiste patiënt. Nu is dat ook wetenschappelijk aangetoond door een team van internationale onderzoekers onder leiding van ziekenhuisapothekers van het Leiden University Medical Center (LUMC). In een artikel in The Lancet laten de onderzoekers zien dat het voorschrijven van medicijnen op basis van het DNA-profiel van een patiënt in de praktijk werkt.
DNA-medicatiepas
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) is blij met de uitkomsten van de studie. Farmacogenetica, oftewel het afstemmen van geneesmiddelen op basis van genetische kenmerken, is al sinds 2005 een belangrijk aandachtsgebied van (ziekenhuis)apothekers. De patiëntenzorg wordt er beter én doelmatiger van. Minder bijwerkingen zijn niet alleen plezieriger voor de patiënt, maar verlichten ook de druk op de zorg. Door de medicatie beter af te stemmen op de individuele patiënt kunnen bijvoorbeeld heropnames en verergering van ziekte worden voorkomen. De NVZA ondersteunt dan ook van harte het pleidooi van de onderzoekers voor het invoeren van een DNA-medicatiepas.
Richtlijnen
Nederlandse (ziekenhuis)apothekers lopen op het gebied van farmacogenetica voorop. De beroepsgroep heeft al verschillende adviezen opgesteld voor het inzetten van DNA-tests bij bepaalde aandoeningen. De volgende stap is dat deze adviezen ook deel uit gaan maken van de richtlijnen die andere medisch specialismen hanteren, zoals de neurologen en de oncologen. Isabel Hidalgo, bestuurslid NVZA: “Binnen de Federatie Medisch Specialisten waar we als NVZA onderdeel van zijn, maken we ons de komende tijd hard voor het vertalen van de adviezen van de werkgroep in de richtlijnen van andere specialismen! Invoering van een DNA-medicatiepas sluit naadloos aan bij het Integraal Zorg Akkoord (IZA), gericht op gepast gebruik”.