In gesprek met Chantal Kats, voorzitter JongNVZA
Chantal Kats is na haar studie Farmacie in Utrecht begonnen in het Franciscus Gasthuis & Vlietland als anios ziekenhuisfarmacie en kort daarna met de opleiding tot ziekenhuisapotheker bij het Haaglanden Medisch Centrum. In november 2021 startte ze als voorzitter van JongNVZA, een rol waarvoor ze getipt werd door een collega met wie ze samenwerkte. JongNVZA is er voor alle jonge apothekers in het ziekenhuis. Dat kunnen a(n)ios ziekenhuisfarmacie, poliklinische apothekers (i.o) of apotheker-onderzoekers zijn. Leeftijd is niet het criterium. Als je klaar bent met je opleiding, stap je over naar de NVZA. Zo kan het dat voormalig bestuurslid NVZA Bas van Vlijmen, nu lid is van JongNVZA omdat hij met de opleiding is begonnen.
Vertegenwoordigers van JongNVZA worden binnen de NVZA serieus genomen, merkt Chantal. “Je zit aan tafel bij overleggen, waar je normaal als toehoorder bij zou zitten. Als JongNVZA mag je meepraten en merk je dat het belangrijk wordt gevonden wat wij vinden.” De impact die je als jonge groep kunt hebben, blijkt bijvoorbeeld uit de Parate Kennis app. Tijdens de Visiedag van JongNVZA in 2018 kwam de vraag op tafel over welke parate kennis je als apotheker van het ziekenhuis eigenlijk zou moeten beschikken en nog belangrijker, hoe je ervoor zorgt dat iedereen over die parate kennis beschikt. De werkgroep Parate Kennis van JongNVZA heeft SIG’s (special interest groups), commissies en werkgroepen van de NVZA gevraagd samen met hen vragen voor in de Parate Kennis app te formuleren. Dat resulteerde bij live-gang in 250 vragen en antwoorden die werden opgenomen in de Parate Kennis-app. Sinds eind 2021 krijgen de ruim 400 gebruikers van de app vijf vragen per dag in hun telefoon om hun parate kennis mee te toetsen en/of op peil te brengen.
Speerpunten JongNVZA
Als voorzitter is Chantal Kats de linking pin tussen JongNVZA en het bestuur van NVZA. Overzicht houden, coördineren, voortgang bewaken ten aanzien van de speerpunten zijn in haar ogen de belangrijkste taken als voorzitter. Uiteraard maakt zij als voorzitter ook deel uit van een aantal gremia, zoals het Concilium, de denktank van de opleiding. “Het is uitdagend om ervoor te zorgen dat we als bestuur dezelfde richting blijven inslaan. Niet iedereen doet dingen op dezelfde manier. Voor mij is het heel leerzaam om te merken dat andere mensen op een andere manier hun doel bereiken en daar ruimte aan te geven,’ zegt Chantal. In hoofdlijnen zijn onze speerpunten: gezond en veilig werken, stimuleren van wetenschappelijke kennisoverdracht en individualisering van de opleiding. Zo werkt JongNVZA aan een Gezond en Veilig Werken gids inclusief een mentorsysteem en hebben aios op deZiekenhuisfarmaciedagen bijvoorbeeld verteld over hun ervaringen met het individualiseren van de opleiding.
Uitnodigende communicatie
Op het gebied van de interne en externe communicatie heeft de vereniging nog wel een inhaalslag te maken in de ogen van JongNVZA. Op NVZA Connect staan veel nuttige dingen, maar niet alles is makkelijk te vinden. Anno 2023 zou je meer met interactieve infographics moeten werken, meer met social media, podcasts. Lange lappen tekst zijn weinig uitnodigend. De Communicatiecommissie van JongNVZA maakt banners en posters voor activiteiten en is betrokken bij de nieuwe serie podcasts. Ook op die manier wil JongNVZA bijdragen aan de profilering van de ziekenhuisfarmacie. “Het is mooi om te merken dat het nieuwe NVZA bestuur dit thema samen met JongNVZA wilt oppakken.”
Ambitie
Chantal hoopt dat jonge apothekers in het ziekenhuis mede dankzij de inspanningen van JongNVZA beter aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling kunnen werken of betere werkomstandigheden voor zichzelf hebben kunnen creëren. Het vergroten van het werkplezier in de zorg is niet voor niets één van de speerpunten in het Integraal Zorgakkoord. Vanuit JongNVZA willen we eraan bijdragen dat jonge mensen blijven kiezen voor dit prachtige vak.