Onze voorzitter is onlangs geinterviewd door GS1 over toedienregistratie van geneesmiddelen en legt de link met het Falsified Medicines Directive dat in 2019 geimplementeerd wordt:
Een grotere patiëntveiligheid en kostenbesparingen. Twee belangrijke redenen om de toedieningsregistratie van medicatie te verbeteren via barcodering. Het pleidooi is bepaald niet nieuw, stelt Tjalling van der Schors, ziekenhuisapotheker en NVZA-voorzitter. Het heeft wel nieuw momentum gekregen nu het ministerie van VWS zich er achter schaart. Van der Schors: “Laten we hierin als Nederland zo nodig gidsland zijn, maar laten we het in ieder geval gaan doen.”
Tjalling van der Schors, ziekenhuisapotheker in het Westfriesgasthuis en voorzitter van de NVZA (Nederlandse Vereniging Ziekenhuis Apothekers), hoopt van harte dat een volgend kabinet werk maakt van het verplicht doorvoeren van uniforme barcodering op primaire medicatieverpakkingen. Te lang is het overgelaten aan de markt om hiervoor te zorgen.
In 2015 stelde de NVZA zich al op het standpunt dat barcodering tot op de primaire verpakking nodig is voor een veilig registratiesysteem tot op toedieningsniveau.
Demissionair minister Schippers van VWS heeft zich hier achter geschaard nu een recent rapport van Capgemini duidelijk de voordelen aangeeft: naast tot 21 miljoen euro per jaar aan kostenbesparingen voor de zorgketen ook het elimineren van toedieningsfouten.
Aan het rapport werkte onder meer de Werkgroep barcodering Geneesmiddelen mee, waar Van der Schors in eerste instantie op persoonlijke titel in was gevraagd.