Dit voorjaar zijn drie longpatiënten overleden nadat zij behandeld waren met een in de ziekenhuisapotheek bereide talksuspensie. Drie andere patiënten ondervonden ernstige bijwerkingen. “De bijwerkingen zijn snel gemeld, waarop snel is gehandeld”, aldus directeur Agnes Kant van het bijwerkingencentrum Lareb in het RTL-nieuws van 26 juni. In goed overleg tussen de NVZA, Federatie Medisch Specialisten, LAREB, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en longartsenvereniging NVALT is besloten deze talksuspensies uit voorzorg niet meer te gebruiken.
Talksuspensies worden gebruikt voor het samenplakken van beide longvliezen (pleurodese), bijvoorbeeld bij een klaplong of om vochtophoping tussen de longbladen te voorkomen. Er wordt onderzocht of de grondstof een rol gespeeld kan hebben. De verschijnselen treden vrij snel na de toediening op. Mensen die het middel eerder hebben gekregen, hoeven zich geen zorgen te maken. Intussen zijn voldoende alternatieven beschikbaar die al vele jaren worden gebruikt en aantoonbaar veilig zijn, zegt longarts Leon van den Toorn in dezelfde uitzending.
Claartje Samson, voorzitter van de NVZA, benadrukt dat geneesmiddelen waarover ook maar enige twijfel bestaat, niet worden toegediend. De gemelde bijwerkingen zijn aanleiding om de producten voorlopig niet te gebruiken en uitgebreid onderzoek te doen.
Hierbij de link naar RTL Nieuws – 19:30 uur
Vanaf 5.56 min is het item over de talksuspensies te zien