Een praktische onderzoeksvraag naar een mogelijk doelmatiger inzet van een geneesmiddel, dat bleek jou op het lijf geschreven om uit te voeren als registratieonderzoek. Het idee van Paul Hamberg, internist-oncoloog, om te onderzoeken of het doseerinterval van gosereline bij gemetastaseerd prostaatcarcinoom verlengd kan worden, sprak jou aan. Uit de literatuur waren aanwijzingen dat dit bij andere LHRH-analoga mogelijk is, het zou het aantal injecties per patiënt mogelijk kunnen verminderen naar minder dan 1x per drie maanden én navenant de kosten per patiënt voor de BV Nederland omlaag kunnen brengen. De ‘’Minder Injecties Door Androgeen Scrutinisatie, beter bekend als de MIDAS-trial, was geboren!
Je hebt met veel inzet het idee uitgewerkt, mensen die je nodig had bij elkaar gebracht en de processen ontworpen en uitgedacht. Het uitwerken naar detail-niveau op papier was in het begin onwennig maar toen je je draai gevonden had, kwam het project dankzij jou in een goede flow terecht. Heel bevlogen heb je alle praktische facetten uitgewerkt opdat de prikdienst voor de bloedafnames thuis, de interpretatie van labuitslagen en de medicatie-toediening via de poliklinische apotheek thuis zorgvuldig op elkaar werden afgestemd.
Natuurlijk waren er tegenslagen, ging niet alles zo vlot als verwacht en gehoopt, en het kenmerkt jou dat je je niet uit het veld laat slaan, volhoudt of op zoek gaat naar een andere oplossing. Met een aanstekelijk enthousiasme!
Een mooi voorbeeld:
Helaas traden tijdens het onderzoek twee serious adverse events op, waarna besloten is om dit onderzoek vroegtijdig stop te zetten. Ook dat hoort bij onderzoek doen. Hoewel niet statistisch onderbouwd, lijkt het er op dat doseerintervalverlenging mogelijk is.
Met deze uitkomst heb jij er de beste registratievoordracht van 2018 van gemaakt en ben je momenteel bezig de laatste hand te leggen aan de publicatie in een vooraanstaand internationaal tijdschrift vanuit de overtuiging dat, in een tijd van steeds duurder wordende zorg, er zeker nieuwswaarde in de resultaten van jouw onderzoek zit.
Op buitengewoon plezierige manier verbond je verschillende disciplines in de uitvoering van de MIDAS-trial. En om te voorkomen dat u in de zaal denkt dat je een onbescheiden wij-van-wc-eend mentaliteit hebt: het acroniem MIDAS heb je ons niet opgelegd maar is je gegeven omdat je hem hebt verdiend!
Van harte gefeliciteerd met deze mooie prijs voor de beste registratievoordracht.