Goede samenwerking tussen cliënt, arts, apotheker, zorgmedewerker en zorgorganisatie is essentieel voor een veilig medicatieproces als cliënten hulp nodig hebben bij medicatie. Het project ‘Veilige principes verder in praktijk’ heeft inzichten, tips en praktijkvoorbeelden opgeleverd om samen te werken aan verbeteren van de medicatieveiligheid in de care. De resultaten van het project zijn nu beschikbaar in de vorm van een interactieve PDF en diverse hulpmiddelen.
Medicatieveiligheid in praktijk
Het Platform medicatieveiligheid care heeft in 2012 de ‘Veilige principes in de medicatieketen – verpleging, verzorging, thuiszorg’ ontwikkeld. Hierin is beschreven: wat is in principe veilig bij medicatiezorg en wie moet wat doen? In vervolg daarop heeft het Platform het project ‘Veilige principes verder in praktijk’ uitgevoerd, samen met lokale samenwerkingsverbanden, over de toepassing van de Veilige principes in de praktijk. Die inzichten, tips en voorbeelden uit de lokale praktijk zijn nu beschikbaar. Alle betrokkenen in de medicatieketen kunnen hiermee hun voordeel doen om verder te werken aan medicatieveiligheid. Naast tips voor de lokale samenwerking zijn er ook inzichten over bijvoorbeeld het tussentijds wijzigen van een medicatierol, overdracht van medicatiegegevens, en dubbele controle bij losse risicomedicatie.
Lessen uit de praktijk – rol van de cliënt
Een opvallende les betreft de rol van de cliënt. Zodra er een professional betrokken is, gaat de cliënt er vaak vanuit dat de professional alles weet en regelt; en de professional neemt daadwerkelijk de verantwoordelijkheid over van de cliënt. Dit terwijl de cliënt, naar vermogen, een onmisbare eigen rol heeft. Bijvoorbeeld informatie geven over zijn medicijngebruik, of medicatie controleren. Om cliënten en professionals over deze rol te informeren en de cliënt te ondersteunen, zijn er Informatiekaarten en een animatie ontwikkeld. Tip: de animatie kan ook worden geplaatst op bijvoorbeeld een lichtkrant van een zorginstelling, of in een wachtruimte van arts of apotheek. De Informatiekaarten voor de cliënt kunnen worden geprint en gelamineerd, en bijvoorbeeld in wachtruimtes worden gelegd.
Link naar de informatiekaarten voor cliënt en professional: www.zorgvoorbeter.nl/informatiekaarten
Link naar de animatie Veilige principes en de rol van de cliënt: https://vimeo.com/191962558
Nieuwe interactieve uitgave Veilige principes
Alle resultaten zijn te vinden in de interactieve versie van de Veilige principes. Deze nieuwe uitgave maakt de Veilige principes én de nieuwe praktijkinzichten en hulpmiddelen eenvoudig toegankelijk voor alle betrokkenen. De infographic geeft snel overzicht van de Veilige principes en de interactieve PDF. De animatie geeft op speelse wijze aan waarover de Veilige principes gaan.
Link naar de infographic en iPDF: www.zorgvoorbeter.nl/veiligeprincipes
Link naar de animatie Veilige principes – samenwerking in de keten: https://vimeo.com/191962548
Project Veilige principes verder in praktijk: ZonMw en Platform medicatieveiligheid
Het project “Veilige principes verder in praktijk” is mogelijk gemaakt door ZonMw, programma Goed Gebruik Geneesmiddelen, en is vanuit het Platform medicatieveiligheid care uitgevoerd door ActiZ, KNMP, NVZA, V&VN, Verenso, BTN, LHV, LOC, NHG en Patiëntenfederatie Nederland.