Patiënten die worden behandeld voor bijvoorbeeld kanker gebruiken veelal dure en specialistische medicijnen. Vaak is er ook een ziekenhuisverblijf nodig om de patiënt te monitoren tijdens de toediening. Innovatieve ontwikkelingen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om de behandeling met deze medicatie ook voort te zetten in de thuissituatie.
Met de specialistische kennis en zorg van de apotheker uit het ziekenhuis kan de patiënt zo in een vertrouwde omgeving behandeld worden.
Speciaal voor de patiënt
Doordat de specialistische medicatie thuis aan de patiënt kan worden verstrekt, is behandeling in de (poli)kliniek in veel gevallen niet meer noodzakelijk. De patiënt kan de specialistische geneesmiddelen thuis toegediend krijgen.
De NVZA vindt het belangrijk dat de farmaceutische zorg rondom deze specialistische geneesmiddelen wordt begeleid door de specialistische apotheker: de apotheker van het ziekenhuis.
De overheid deelt deze mening, zo worden vanaf 1 januari 2012 verschillende groepen specialistische (en dure) geneesmiddelen niet meer verstrekt door de openbaar apotheker maar door (de apotheker van) het ziekenhuis. Patiënten die zogenaamde TNF-alfaremmers gebruiken (ontstekingsremmers die vooral ingezet worden voor de behandeling van reuma, ziekte van Bechterew, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en psoriasis) ontvangen deze middelen tegenwoordig via hun apotheek van het ziekenhuis.
De ziekenhuizen, ziekenhuisapotheken en poliklinische apotheken doen er natuurlijk van alles aan om ervoor te zorgen dat de patiënt hier geen last van heeft!