Op 22 maart debatteert de Tweede Kamer over het geneesmiddelenbeleid. De NVZA heeft samen met andere zorgorganisaties een brandbrief gestuurd. Artsen en apothekers dringen aan op maatregelen om een toenemend tekort aan geneesmiddelen te voorkomen. Concreet wordt twee dingen gevraagd:
- Bepleit bij de minister om opnieuw met ons in gesprek te gaan over het geneesmiddelenvergoedingssysteem
- Stimuleer de productie van geneesmiddelen in Nederland en Europa
Artsen en apothekers maken zich ernstig zorgen over het oplopend aantal tekorten van intra- en extramurale geneesmiddelen in Nederland. De ‘modernisering’ van het geneesmiddelenvergoedingsysteem die de minister van plan is, zal de problemen alleen maar verergeren. Het zal leiden tot verschillen in behandeling tussen mensen met een hoog en een laag inkomen omdat de patiënt meer moet bijbetalen. Dat is in strijd met het gelijkheidsbeginsel in de zorg dat in Nederland hoog in het vaandel staat. Er zijn andere en betere methoden om besparingen te bereiken met minder risico voor de patiënt. De organisaties willen graag met de minister om tafel om daarover te praten.
De ontwikkeling, productie en distributie van geneesmiddelen staat wereldwijd onder druk. De afhankelijkheid van grondstoffen uit Azië, en van (goedkope) productie van geneesmiddelen in Azië̈ is zorgelijk. Een verdere afname van de productie van geneesmiddelen in ons land is tegenstrijdig met het streven naar een eerlijke en duurzame markt, waarbij we meer willen investeren in Europa om voor de productie van essentiële geneesmiddelen niet afhankelijk te blijven van grondstofleveranciers en fabrieken in China of India. Daarom bepleiten wij dat het uitgangspunt voor geneesmiddelenbeleid verschuift naar economische veiligheid in plaats van economische efficiëntie. Klik hier voor de gehele brief.