Gooi geen medicijnresten in de prullenbak, door de gootsteen of wc.
De geneesmiddelafvalton is een beter idee!
Goede en veilige medicijnen zijn van levensbelang. Medicijnen zijn onmisbaar voor miljoenen Nederlanders, maar er is zorg over de resten ervan in het milieu. Dit omdat de medicijnresten na gebruik door de patiënt via het riool in het oppervlaktewater terecht komen. En daarnaast ook omdat mensen medicijnen soms door het toilet en gootsteen spoelen. Medicijnresten kunnen een negatief effect hebben op organismen in water en de bereiding van schoon drinkwater moeilijk maken.
Tijdens de Week van ons Water willen wij de bewustwording vergroten bij medewerkers in het ziekenhuis over de impact op het milieu van medicijnresten in ons water en iedereen aanmoedigen om verantwoordelijkheid te nemen.
Medicijnresten in ons water hebben onder andere de volgende gevolgen:
Vervuiling grondwater/drinkwater
Medicijnresten kunnen door uitspoeling in de bodem in het grondwater terechtkomen. Dit is zorgwekkend omdat grondwater vaak wordt gebruikt voor drinkwaterbronnen. Ongecontroleerde lozingen van medicijnresten kunnen de kwaliteit van het grondwater aantasten, wat de gezondheid van mensen in gevaar kan brengen. Hoewel waterzuiveringsinstallaties veel verontreinigingen kunnen verwijderen, kunnen sommige medicijnen moeilijk te verwijderen zijn, wat de kwaliteit van drinkwater kan beïnvloeden.
Resistentieontwikkeling
Het lozen van medicijnresten in het milieu kan bijdragen aan het ontstaan van antibioticaresistentie in bacteriën. Dit vormt een risico voor de volksgezondheid omdat antibiotica mogelijk minder effectief worden bij de behandeling van ziekten.
Ecologische impact
Waterdieren en organismen kunnen worden blootgesteld aan medicijnresten, wat kan leiden tot negatieve effecten op hun gedrag, voortplanting en overleving. Dit kan verstoringen veroorzaken in aquatische ecosystemen.
Daarom is het van groot belang om medicijnresten op de juiste manier af te voeren om de impact op het milieu en de gezondheid te minimaliseren. In het ziekenhuis kunnen wij ons steentje bijdragen door medicijnen niet door te spoelen door de gootsteen of toilet maar deze te deponeren in de desbetreffende geneesmiddelenafvalton.
Tijdens de Week van Ons Water van 19 oktober t/m 3 november wordt er samen met geneesmiddelenbedrijven, apotheken en alle partners in de zorg éxtra aandacht besteed aan het inleveren van medicijnen met een landelijk inzamelweek. We roepen alle Nederlanders op om ongebruikte medicijnen in te leveren bij hun apotheek.
De inzamelweek is een initiatief van: Coalitie Duurzame Farmacie (KNMP, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, Neprofarm en Bogin), Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en MediSchoon. Op de website van Ons Water in Nederland lees je hier meer over medicijnresten in ons drinkwater: Vervuiling in en om het huis.
Download hier een poster (A3 formaat) voor de Week van Ons Water, speciaal bedoeld voor medewerkers in het ziekenhuis.