Kindergeneeskunde

Cursusdag Kindergeneeskunde 16-10-2024

De farmacokinetiek en farmacodynamiek bij baby’s, kinderen en volwassenen verschilt sterk. De optimale dosering en de werking van een geneesmiddel kan hierdoor bij een baby of kind anders zijn dan bij een volwassene. Veel geneesmiddelen zijn bovendien niet geregistreerd voor gebruik bij kinderen en de effecten op groei en ontwikkeling zijn vaak niet bekend. Tijdens deze cursusdag wordt ingezoomd op de meest voorkomende aspecten van kindergeneeskunde in de breedste zin van het woord. Deze dag stelt je in staat bekend te raken met specialistische farmaceutische patientenzorg voor moeder en kind. Aan de hand van een gevarieerd en interactief programma, inclusief e-learning vooraf, leer je weloverwogen farmacotherapeutische keuzes te maken voor deze kwetsbare patiëntengroep.  

Leerdoelen:

  1. De deelnemer is bekend met specifieke ontwikkelingsfarmacologie bij kinderen en kan de principes hiervan toepassen op specialistische farmaceutische patientenzorg in de dagelijkse praktijk.
  2. De deelnemer is bekend met de beperkte hoeveelheid evidence en de off-label toepassing van geneesmiddelen bij kinderen in de praktijk
  3. De deelnemer is in staat een juiste afweging te maken tussen geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding en de eventuele risico’s hiervan. De deelnemer is in staat dit om te zetten in een praktisch behandeladvies.
  4. De deelnemer is in staat een kinderformulering te selecteren, rekening houdend met leeftijd, toedieningsroute, gewenste dosis, effectiviteit en veiligheid, inclusief de bijbehorende afstemming en begeleiding.
  5. De deelnemer is in staat om in de rol van medebehandelaar een adequaat advies te geven met betrekking tot het optimaliseren van de (specialistische) therapie.

Voor programma zie: Programma cursusdag kindergeneeskunde NVZA 16 okt 24

Accreditatie voor Ziekenhuisapothekers en poliklinische- openbare apothekers wordt aangevraagd.

Locatie:
Aristo Utrecht CS
Hoog Catharijne
(route beschrijving in bevestigingsbrief)

 

Informatie

Datum cursus:

16-10-2024

Onderwerp:

Kindergeneeskunde

Doelgroep(en):

aios 1e jaars, aios 2e jaar, aios 3e jaars, anios, ziekenhuisapothekers, poliklinisch apothekers

Aantal cursusdagen:

1

Kosten:

295,-- excl. btw

Waarom deze cursus:

“Waardevolle cursus met veel praktijk en casuïstiek; goede onderwijsvormen en lekker interactief.”

Organisatie door:

NVZA

Facultatief of verplicht:

Facultatief