Tijdens de Ziekenhuisfarmaciedagen 2016 is door Peter de Vries Robles (Medisch Directeur van Sanofi) de Sanofi Award uitgereikt aan Roger Brüggemann voor het beste artikel gepubliceerd in 2015 door een ziekenhuisapotheker of ziekenhuisapotheker i.o. met de titel “A rationale for reduced-frequency dosing of anidulafungin for antifungal prophylaxis in immunocompromised patients”. Het artikel is gepubliceerd in The Journal of Antimicrobial Chemotherapy, dat een 5-jaarsimpactfactor van 5.1 heeft.
Dr. Roger Brüggemann is ziekenhuisapotheker/klinisch farmacoloog in het Radboudumc. Mede-auteurs waren de collega’s Knibbe en Burger; daarnaast Van der Velden, Colbers, Hol, Donnelly en Blijlevens, allen ook verbonden aan het Radboudumc.
Anidulafungin is een echinocandine die ingezet kan worden als antifungale profylaxe of behandeling in patiënten met een verhoogd risico op een schimmelinfecties of als behandeling van invasieve aspergillose. Anidulafungin heeft als voordeel een goed toxiciteitsprofiel en relatief weinig interacties, wat vooral bij hematologische patiënten een groot probleem kan zijn. Nadeel is echter dat het dagelijks intraveneus moet worden toegediend, wat in een thuissetting wel mogelijk is maar toch niet erg praktisch. Een dosisschema van een dubbele dosis om de dag gegeven of zelfs elke 72 uur zou gezien de goede verdraagbaarheid van anidulafungin moeten kunnen werken.
De auteurs hebben om deze hypothese te testen een fase II onderzoek uitgevoerd waarin zij 20 patiënten hebben gerandomiseerd naar of elke 48 uur toediening van de dubbele dosis anidulafungin of elke 72 uur een drievoudige dosering. De farmacokinetische data zijn gemodelleerd m.b.v. NONMEM waaruit uiteindelijk een 2-compartimentenmodel kwam dat de data goed beschreef. Er was sprake van lineaire kinetiek en de totale blootstelling aan anidulafungin over meerdere dagen was gelijk in beide schema’s; ook was er geen verschil in bijwerkingen. De data geven aanleiding tot het uitvoeren van een fase III onderzoek welke nu internationaal wordt geëxploreerd.
Het artikel draagt in belangrijke mate bij aan de verbetering van de behandeling van patiënten met een hematologische maligniteit, waarvan we weten dat het een extreem kwetsbare groep is. Het toont ook de voor ziekenhuisapothekers zo kenmerkende multidisciplinaire samenwerking, in dit geval tussen apotheek, medische microbiologie en hematologie.