Door de werkgroep E-health (commissie FSPZ) is op vrijdag 9 juni een talkshowevenement georganiseerd op een unieke locatie: Eye Filmmuseum in Amsterdam. Samen met de tafelgasten en het publiek werd verkend hoe de (ziekenhuis)apotheker ervoor kan zorgen dat de patiënt e-health omarmt. Tijdens het pauzemoment werd gesproken met verschillende E-health aanbieders.
De middag werd gehost door Frénk van der Linden. Er heerste er onder de deelnemers veel nieuwsgierigheid: wat zijn allemaal de mogelijkheden op het gebied van e-health? Om samen met het publiek te discussiëren over bovenstaande vragen, waren diverse leveranciers, onderzoekers, gebruikers/patiënten, patiëntenfederatie en Albert Heijn uitgenodigd.
Lessons learned
Het eerste deel van de talkshow stond in het teken van lessen die we kunnen leren om het gebruik van e-health toepassingen te bevorderen en hoe we de wensen van de patiënt/klant op dit gebied kunnen achterhalen. De praktijk is toe aan bepaalde ontwikkelingen. Denk aan het gemak van de zelfscan bij de supermarkt. Echter zitten systemen vaak moeilijk in elkaar en is het financieel aantrekkelijker om alles op de oude manier door te laten gaan.
In de pauze was er tijd om het gesprek aan te gaan met diverse e-health aanbieders. Dit gaf na alle verhalen gelijk een beeld van beschikbare mogelijkheden.
Tijdens het tweede deel van de talkshow, lag de focus op de stappen die gezet zouden kunnen worden om het gebruik van e-health in de ziekenhuisfarmacie te realiseren. Daarbij bleek dat het bij de patiënt vaak onbekend is wat er allemaal mogelijk is. Delen van de mogelijkheden helpt bij het bevorderen van gebruik. De patiënt is klaar voor meer regie, ongeacht leeftijd.
Benadrukt werd dat we niet los van elkaar het wiel opnieuw moeten proberen uit te vinden, maar dat vereniging juist belangrijk is. Er is een doolhof van aanbod. Genoeg stof tot nadenken dus. En laten we, in de woorden van Frénk, ‘moedig voorwaarts’ gaan! De werkgroep E-health gaat aan de slag met alle inzichten