Menu

‘Het ziekenhuis is in oorlog’

Alletta Manders is senior inkoper bij de Gelre Ziekenhuizen in Arnhem. Zij is verantwoordelijk voor de het op peil houden van de voorraden van het ziekenhuis. En dat is een stressvolle klus. Want wereldwijd azen ziekenhuizen op dezelfde schaarse materialen.

“Twee weken geleden realiseerde ik me dat ik een ander pand aan het binnenlopen was”, zegt Manders. “Er is een soort commandostructuur in gekomen. Het ziekenhuis is in oorlog.”, vertelt Manders in de Podcast De Dag van de NOS.

Moeilijke tijden

Al heel vroeg merkte Manders dat er moeilijke tijden aan kwamen. Ze begon al meer in te kopen, ruim twee weken voordat de eerste coronapatiënt in Nederland gemeld was. “Zelfs voor Italië.” Het waren haar leveranciers die haar waarschuwden. “Zij zeiden: wij zien een verhoogde afname bij andere klanten. Let goed op.”

Toch was het toen nog onmogelijk om te voorzien hoeveel patiënten met het virus in haar ziekenhuis terecht zouden komen. Manders: “Waar we toen aan dachten is maar 10 procent van wat er nu blijkt te zijn.”

Meer bij de NOS:

Podcast de Dag: hoe ziekenhuizen hun voorraden veiligstellen