In gesprek met Claartje Samson, voorzitter NVZA
Claartje Samson is sinds 2018 hoofd van de ziekenhuisapotheek in St Jansdal, waar ze al sinds 2009 werkt. Het ziekenhuis dateert uit 1986, toen drie ziekenhuizen in Harderwijk samengingen. Indertijd werd gestart met één ziekenhuisapotheker en 9 apotheek medewerkers. Op dit moment bestaat de afdeling uit 74 mensen, waaruit onomstotelijk blijkt dat de ziekenhuisfarmacie in toenemende mate aan belang heeft gewonnen. Het aantal m2 is overigens wel gelijk gebleven. Eind maart 2023 is Claartje Samson benoemd als voorzitter van de NVZA. Wie is Claartje Samson en wat kunnen we van haar verwachten?
Word nooit medisch specialist, zei haar vader tegen haar, die zelf medisch specialist was in het toenmalige Grootziekengasthuis in Den Bosch. De ziekenhuiswereld trok haar echter mateloos. Tijdens een snuffelstage bij ziekenhuisapotheker Wilma Wijnands viel ze voor de farmacie. Ze mocht die dag capsules maken en was helemaal blij. Tijdens de studie farmacie in Utrecht was Claartje ook bestuurlijk actief, bijvoorbeeld binnen de Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging. Claartje: “Ik ben iemand die altijd graag kijkt wat er aan de andere kant van het lijntje is. Zo heb ik bijvoorbeeld ook een module criminalistiek gedaan, waanzinnig interessant om te kijken of de methoden en technieken van apothekers iets kunnen bijdragen aan waarheidsvinding. Ook heb ik een half jaar in Engeland onderzoek gedaan naar de effecten van morfineconcentratie bij kinderen die beademd worden.”
Bestuur
Na haar opleiding tot ziekenhuisapotheker in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven deed Claartje nog een opleiding tot klinisch farmacoloog vanuit haar interesse voor de effecten van geneesmiddelen op mensen, zowel ten goede als ten kwade. Claartje: “Het stellen van de juiste onderzoeksvragen, het organiseren van het onderzoek bleek ik heel boeiend te vinden, maar het noeste onderzoekswerk bleek mij minder te liggen.” In ons vak kennen we geen functioneringsgesprekken, maar wel een systeem van intercollegiale toetsing. Bedoeld om jezelf en elkaar scherp te houden. In een inspirerend gesprek met een kaakchirurg ontdekte is dat mijn passie meer ligt in management en organisatie. Toen heb ik het onderzoekspad verlaten en ben ik de bestuurlijke kant opgegaan.”
Actiegroepen
Claartje Samson trad toe tot het stafbestuur in St Jansdal waardoor ze meer betrokken raakte bij de ziekenhuisorganisatie. In 2018 gingen het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad failliet. Vanuit Harderwijk is toen heel zorgvuldig gekeken, wat dit ziekenhuis kon betekenen voor de patiënten in Flevoland. Claartje gaf als projectleider leiding aan dat proces. Een enerverende tijd. De overname van Lelystad was veel meer dan een ziekenhuisproces. Tal van stakeholders roerden zich, tot aan actiegroepen toe. De media stortten zich erop, VWS speelde uiteraard een rol. Claartje kwam in contact met mensen waar zij als ziekenhuisapotheker nooit eerder contact mee had gehad. Uiteindelijk is de overname goed gegaan in het belang van de patiënten in beide regio’s.
Impact
Ziekenhuisfarmacie is een boeiend vak, vindt Claartje. Je kunt je op heel veel aandachtsgebieden richten, van de begeleiding van de individuele patiënt tot aan de grote ziekenhuisprocessen. Ook biedt dit vak de mogelijkheid om je met alles in het ziekenhuis te bemoeien waar een geneesmiddel aan te pas komt. Je kunt echt aan de knoppen draaien om de zorg beter te maken. Op dit moment staan we voor een nieuwe fase in de ziekenhuisfarmacie. Het post-corona tijdperk is totaal anders dan de pre-corona tijd. Er liggen nu veel maatschappelijke vraagstukken waar wij een meerwaarde hebben. Als voorzitter van de NVZA wil ik mij hard maken om die meerwaarde ook extern zichtbaar te maken, zodat onze collega’s en de samenleving weten wat ze aan ons hebben. Binnen de vereniging vind ik het belangrijk dat we als ziekenhuisapothekers goed met elkaar verbonden zijn en elkaar ondersteunen in onze professionele ontwikkeling. Ik hoop dat onze leden over vier jaar vinden dat het bestuur en bureau van de NVZA echt meerwaarde bieden en hen goed vertegenwoordigen in de buitenwereld. Dankzij onze partnerships, onder andere met de FMS, realiseren we impact op de maatschappij.
Wat we nog meer van Claartje moeten weten:
- Getrouwd, twee kinderen
- Maakt zich wel eens zorgen dat ze te weinig thuis is
- Zoon vindt van niet, mits ze elke ochtend bij het ontbijt is
- Dochter wil ook ziekenhuisapotheker worden
- Is dol op mensen ontmoeten
- Maar ook op lange wandelingen alleen op de hei
- Speelt blokfluit
- Claartje en Brigit van Soest (directeur NVZA, sinds 1 december 2022) kennen elkaar van de middelbare school
- Studeerden samen farmacie: dat belooft wat voor de toekomst