NVZA
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Telefoon: 030-3035400
Email: secretariaat NVZA
NVZA initiatief
Elke dag gooien we afval weg, maar belandt het wel in de juiste bak? Uit een recente meting bij een ziekenhuisbereidingsunit bleek dat 90% van het afval in de speciaal-ziekenhuis-afval (SZA)-bak daar niet thuishoorde. Dit betekent niet alleen onnodige milieubelasting, maar ook onnodig hoge kosten: de verwerking van SZA-afval is bijna negen keer duurder dan restafval.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA) heeft de NVZA Afvalwijzer gelanceerd, die apothekers van het ziekenhuis en hun teams helpt om afval beter te scheiden. Bekijk de afvalwijzer en zet samen de volgende stap naar een duurzamere en efficiëntere apotheek!
Deze afvalwijzer is ontwikkeld door de commissie Duurzame Farmacie van de NVZA en helpt je afvalscheiding binnen je zorginstelling te verbeteren. Het is een aanvulling
op de speciaal ziekenhuis afval (SZA) wel/niet lijst vanuit het ministerie van infrastructuur en waterstaat.
De NVZA afval wijzer en toolkit vind je hier.
Praktijkonderzoek
Minder verspilling door gesteriliseerde ipv aseptisch bereide RTA spuiten voor IC patiënten
Praktijkonderzoek
In het Tjongerschans ziekenhuis is een inventarisatie gedaan naar de inhoud van de SZA afvaltonnen vanuit de aseptische bereidingenunit. Hieruit is gebleken dat ongeveer 90% van het afval dat in de SZA ton zat, op een andere manier verwerkt en gescheiden zou moeten worden bij optimale afvalverwerking.
Praktijkvoorbeeld
Vanuit de apotheek is een duidelijke poster gemaakt, zodat medewerkers weten welk afval in welke bak kan (in plaats van alles in 1 bak).
Er is optie voor:
Wat overblijft gaat in SZA ton
Praktijkvoorbeeld
Uit een analyse van de bereidingsprotocollen blijkt dat er soms onnodig infuusvloeistof wordt toegevoegd of verwijderd, wat leidt tot verspilling van flacons en spuiten. Dit was bijvoorbeeld het geval bij het bereiden van infliximab en rituximab infusen. Na herziening van de protocollen bleek dat deze handelingen in de meeste gevallen achterwege gelaten konden worden, wat resulteert in milieuvriendelijkere en efficiëntere processen
Praktijkvoorbeeld
In ons ziekenhuis nemen we ongebruikte medicatie retour via retourbakken.
Sinds kort hebben we afgesproken dat verpleegafdelingen hier ook minigrip-zakjes in kunnen stoppen zodat deze hergebruikt kunnen worden.
We houden teruggekomen zakjes gescheiden van zakken die in bereidingsruimtes worden gebruikt.
Praktijkvoorbeeld
Veel spuiten worden in minigrip zakken geleverd. Deze werden altijd weggegooid, maar kunnen goed hergebruikt worden.
De minigrip zakken worden voortaan verzameld in een speciale bak en gaan daarna vanuit IC retour apotheek.