Menu

Nederland stelt extra voorraad geneesmiddel propofol veilig

PERSBERICHT

DEN HAAG, 1 MEI 2020 – Nederland heeft de hand weten te leggen op een extra aanvoer van het kritieke narcosemiddel Propofol dat essentieel is voor de beademing van COVID-19 patiënten op IC’s. Met deze extra aanvoer zijn dreigende tekorten in de afzienbare toekomst afgewend.

De partij wordt in drie gedeeltes vanuit Zuid-Korea aan Nederland geleverd. De eerste levering is vanmorgen op Schiphol gearriveerd. De extra aanvoer kwam tot stand dankzij inspanningen van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen, het ministerie van VWS en groothandel Ofipharma. Propofol is een essentieel narcosemiddel dat wordt gebruikt bij diagnostische of chirurgische ingrepen. In de coronacrisis wordt propofol ook ingezet voor COVID-19 patiënten die moeten worden beademd op de intensive care. Omdat COVID-19 patiënten vaak wekenlang beademd moeten worden staan de voorraden van propofol wereldwijd onder druk. Vorige week nog deed het LCG een oproep aan ziekenhuizen tot een propofol-sparend beleid.

“We hebben de afgelopen weken samen met het ministerie van VWS en groothandel Ofipharma er hard aan getrokken om deze partij propofol naar Nederland te halen”, aldus Joris Uges, voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen. “Met deze extra voorraad kunnen we voorlopig weer even voort, maar waakzaamheid blijft geboden en we roepen de ziekenhuizen op zo zuinig mogelijk te blijven doen”.

Volgens Ofipharma Directeur Jeroen Gordijn was het niet eenvoudig om de partij naar Nederland te halen. “Veel andere landen zitten ook achter deze producten aan en daarnaast het aantal betrouwbare leveranciers beperkt”, aldus Gordijn. “Mede door onze goede contacten ter plaatse is het uiteindelijk gelukt”.

Over het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen

De toename van het aantal COVID-19-patiënten die moeten worden behandeld in ziekenhuizen betekent ook een sterke toename in de vraag naar geneesmiddelen. Daarom is in opdracht van het ministerie van VWS het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) opgericht. Het LCG brengt de supply chain van de meest essentiële corona-geneesmiddelen én grondstoffen landelijk in kaart waardoor knelpunten snel opgelost worden en geneesmiddelentekorten worden voorkomen.

Voor meer informatie, zie https://nvza.nl/landelijk-coordinatiecentrum-geneesmiddelen/

Woordvoering

Sabrina Sluiter
telefoon: +31 6-3071-8710
mail: s.sluiter@nvza.nl