Menu

Nederland stelt extra voorraad Propofol veilig

Nederland heeft de hand weten te leggen op een extra aanvoer van het kritieke narcosemiddel Propofol. Met deze extra aanvoer zijn dreigende tekorten in de afzienbare toekomst afgewend.

Zuid-Korea

Een nieuwe partij van het geneesmiddel Propofol wordt in drie gedeeltes vanuit Zuid-Korea aan Nederland geleverd. Dit geneesmiddel is essentieel voor de beademing van COVID-19-patiënten op de IC’s. De eerste levering is vanmorgen op Schiphol gearriveerd. De extra aanvoer kwam tot stand dankzij inspanningen van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen, het ministerie van VWS en groothandel Ofipharma.

Zie ook dit artikel in Het Financieele Dagblad.

Onder druk

Propofol is een essentieel narcosemiddel dat wordt gebruikt bij diagnostische of chirurgische ingrepen. In de coronacrisis wordt Propofol ook ingezet voor COVID-19 patiënten die moeten worden beademd op de intensive care. Omdat COVID-19 patiënten vaak wekenlang beademd moeten worden staan de voorraden van Propofol wereldwijd onder druk. Vorige week nog deed het LCG een oproep aan ziekenhuizen tot een Propofol-sparend beleid.