Als ziekenhuisapothekers nemen ook wij onze verantwoordelijkheid in de keten van zorgaanbieders om de zorg draaiende te houden.
Zo dragen wij bij aan het opstellen van een behandeladvies voor SARS-CoV-2 samen met de intensivisten en de SWAB.
Ook zorgen wij ervoor dat alle geneesmiddelen in het ziekenhuis aanwezig zijn en er goede afspraken gemaakt worden over beleid en logistiek.
Daarnaast zetten wij ons maximaal in om geneesmiddelen tekorten te voorkomen. Een mooi voorbeeld is dat wij hebben ingegrepen toen er een tekort aan handenalcohol dreigde te ontstaan. Na overleg met en toestemming van het ministerie kunnen apothekers dat nu zelf gaan bereiden.
Voor ziekenhuisapothekers heeft de NVZA een COVID-19 outbreak management team opgezet. Leden kunnen de informatie die beschikbaar rondom COVID-19 vinden op ons intranet (NVZAconnect).
Mocht u geen lid van de NVZA zijn en vragen voor ons hebben, neem dan contact op via ons secretariaat.
Voor toediening gereedmaak protocol Comirnaty
De NVZA deelt graag een voor toediening gereedmaak (VTGM) protocol voor Comirnaty voor de GGD’s en een bekwaamheidsdocument. Zo kunnen de ziekenhuizen de GGD’s optimaal ondersteunen bij het VTGM proces van COVID-19 vaccins.
Het aanvullen van een restant uit een flacon tot een volledige dosis door middel van doortrekken uit een volgende flacon is alleen toegestaan onder begeleiding van een apotheker van het ziekenhuis en onder de voorwaarden zoals in deze protocollen beschreven. Deze zijn afgestemd met RIVM, IGJ, GGD
Update: 21 juni 2021
Er is een nieuwe versie van het VTGM protocol ‘doortrekken’ Covid vaccins beschikbaar. De belangrijkste wijziging is dat dit protocol nu toepasbaar is op alle in Nederland beschikbare vaccins.
Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen opgericht
Om de sterk groeiende vraag aan geneesmiddelen op de intensive care voor de behandeling van coronapatiënten het hoofd te bieden, gaat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA) de coördinatie van de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen landelijk organiseren. Dat hebben de NVZA, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medisch Centra (NFU), de Bond van Groothandelaren in het Pharmaceutische Bedrijf (BG Pharma), de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op dinsdag 31 maart met elkaar afgesproken, in opdracht van het ministerie van VWS.
Geneesmiddelen zijn net als IC bedden en beademingsapparatuur bepalend voor de beschikbare capaciteit op de intensive care. Het landelijk coördinatiecentrum geneesmiddelen onderhoudt dagelijks contact met ziekenhuisapotheken en groothandels om een accuraat beeld te houden van de medicijnvoorraad en grondstoffen voor geneesmiddelen. Deze middelen worden veelal door ziekenhuizen ingekocht bij groothandels. Een deel kan ook door ziekenhuisapotheken zelf worden bereid.
Naast het monitoren van voorraden helpt het coördinatiecentrum ook bij het vergroten van de beschikbaarheid van deze medicijnen vanuit het buitenland. Ook beoordeelt het landelijk coördinatiecentrum geneesmiddelen of ziekenhuisapotheken zelf extra medicatie kunnen bereiden voor de coronapatiënten op de intensive care.
Het landelijk coördinatiecentrum zal nauw samenwerken met het Meldpunt geneesmiddelentekorten bij het CBG en de IGJ. Zo kan er door het Meldpunt onder andere preventief een tekortenbesluit worden genomen en sneller uitzonderingen toestaan voor ompakken van geïmporteerde verpakkingen voor gebruik in ziekenhuizen.
Het Meldpunt geneesmiddelentekorten bij het CBG en de IGJ houdt naast de medicatie voor coronapatiënten ook de beschikbaarheid van overige geneesmiddelen goed in de gaten. Denk aan de voorraden in de openbare apotheken en van geneesmiddelen die in ziekenhuizen buiten de intensive care worden gebruikt. Om voorraden in de openbare apotheek op peil te houden hebben apothekers en (huis)artsen afgesproken om de gebruikelijke werkwijze aan te houden en voor maximaal 3 maanden medicatie mee te geven.
NVZA berichtgeving m.b.t. COVID-19
De coronacrisis brengt naast de drukte op de Intensive Care ook een spannende tijd in ziekenhuisapotheken. Verscheidene coronagerelateerde geneesmiddelen zijn nog maar kort op voorraad en de apothekers proberen ze met alle macht in huis te halen of zelf bij te maken. ‘Medicijnen moeten niet de bottleneck van de coronabestrijding worden’, zegt Gerard Hugenholtz, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA).
Lees meer...De NVZA spant zich maximaal in om voldoende geneesmiddelen beschikbaar te hebben voor de behandeling van COVID-19 patiënten in Nederland. Voor één van de belangrijkste geneesmiddelen voor de antivirale behandeling, chloroquine, heeft de NVZA de beschikbaarheid voor Nederland kunnen borgen.
Lees meer...Apotheken die extra personeel zoeken, en apothekers en assistenten die hun diensten willen aanbieden vanwege het coronavirus, kunnen het beste gebruikmaken van matchingsites Extrahandenvoordezorg.nl en Gezondheidszorgbanen.nl. Dit adviseren KNMG, NVZA, Optima Farma, NVFZ en KNMP.
Lees meer...Vorige week heeft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) een oproep aan haar leden gedaan om het gebruikelijke bestelgedrag te blijven vertonen i.v.m. de voorspelbaarheid van de markt. Dit helpt om leveringsproblemen te voorkomen. De NVZA adviseert de medisch specialisten om dezelfde reden het gebruikelijke voorschrijfgedrag te blijven vertonen.
Lees meer...De NVZA heeft een speciale COVID-19 pagina geopend met informatie m.b.t. onze aanpak.
Lees meer...In veel ziekenhuizen is een tekort ontstaan door het grote verbruik van handenalcohol. Met name in de zorg is het essentieel om over voldoende handenalcohol te kunnen beschikken om verspreiding van infecties tegen te gaan.
Lees meer...Het NVZA-bestuur volgt het advies van de FMS om per direct alle bijeenkomsten van het bureau van de Federatie waar medisch specialisten bij betrokken zijn, alleen nog via videoverbinding te laten plaatsvinden.
Lees meer...