De NVZA wil met en voor haar leden, de apothekers van het ziekenhuis, de komende jaren werken aan:
- Herkenbare, inzichtelijke, bekostigde farmaceutische zorg met focus op de patiënt, waar die zich ook bevindt
- Apothekers van het ziekenhuis toerusten voor de toekomst
- Wetenschapsontwikkeling en innovatie
- Samenwerking, kennisdeling, centralisatie/concentratie en netwerkvorming
In 2019 heeft de NVZA een nieuw meerjarenbeleidsplan opgesteld waarin is vastgelegd op welke thema’s de NVZA zich zal focussen.
Herkenbare, inzichtelijke, bekostigde farmaceutische zorg met focus op de patiënt
De NVZA zal zich inzetten voor de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van farmaceutische zorgactiviteiten (zorgpaden) en het inpassen van deze zorgactiviteiten in maatschappelijk waardevolle, transparante kwaliteitsindicatoren. In samenwerking met andere behandelaren en afgestemd met de patiënt. Er zal naar gestreefd worden om de patiënt (voor zover mogelijk) actief te betrekken als partner in zijn behandeling (mogelijke oplossing doelmatiger inzet van de zorg). Waar mogelijk zal van verschillende technologieën gebruik gemaakt worden om het proces van meer geïndividualiseerde patiëntenzorg te faciliteren.
De verantwoordelijkheid van de ziekenhuisapotheker en zijn bijdrage in de patiëntenzorg zijn op dit moment onvoldoende erkend in de invulling van de DBC/DOT waardoor de farmaceutische patiëntenzorg (FPZ) momenteel nog meer een sluitpost is dan een essentieel in te vullen component van de zorg. Echter: zonder de inbreng van de ziekenhuisapotheker is optimale effectiviteit en de medicatieveiligheid niet geborgd en is elk zorgpad voor elke patiënt in het ziekenhuis incompleet.
Tevens stimuleert de NVZA innovatie, waaronder via ICT, gebruik van big data maar ook technologische vernieuwingen, om integrale specialistische farmaceutische zorg werkend in een zorgketen te ondersteunen.
Apothekers van het ziekenhuis toerusten voor de toekomst
De poliklinische en klinische farmacie worden geïntegreerd in één specialisatieregeling. Binnen deze regeling zal de mogelijkheid geschapen worden om de huidige waardevolle competenties mee te laten groeien met de competentie-eisen die het vak van poliklinische apotheker en ziekenhuisapotheker (farmaceutisch specialist) nu en in de toekomst nodig heeft. Hierbij zijn de traditionele, meer geneesmiddel-gerelateerde competenties onderdeel van en staan in dienst van de patiëntenzorg. De apotheker van het ziekenhuis dient daarbij herkenbaar te functioneren in het directe patiëntencontact.
Wetenschapsontwikkeling en innovatie
De NVZA heeft een sterke cultuur van wetenschaps-beoefening en innovatie vanuit de betrokkenheid om de patiëntenzorg te verbeteren, onder meer zichtbaar in de aanwezigheid van onderzoekslijnen geleid door hoogleraren vanuit de ziekenhuisfarmacie. De impact hiervan op de ontwikkeling van de gezondheidszorg kan nog verder versterkt worden door het scheppen van een netwerk in onderzoek op diverse specialismen, door verdere afstemming met de universiteiten, en door landelijke focus projecten ziekenhuisfarmacie te benoemen. Daarvoor wordt een wetenschapsagenda bijgehouden.
De onderwerpen personalized medicine/precision medicine , ‘uitkomstonderzoek’ en therapietrouw, gekoppeld aan de doelmatige inzet van (dure) geneesmiddelen in NL, lenen zich hier goed voor en spelen in op een sterk gevoeld maatschappelijk belang.
De NVZA zal samen met de andere koepels (FMS, KNMP en andere wetenschappelijke verenigingen) deze thema’s op de wetenschappelijke en innovatiekalender plaatsen en het onderzoek daarvan stimuleren.
Samenwerking, kennisdeling, centralisatie/concentratie en netwerkvorming
Fusie van en samenwerking tussen ziekenhuizen heeft als effect dat de voorzieningen van de apotheken in het ziekenhuis gedeeld worden en dat het onderhouden van te kleine zelfstandige onderdelen niet levensvatbaar is. Om het behoud van kostenintensieve faciliteiten zoals bereidings- en laboratoriumfaciliteiten van en voor de apotheken van het ziekenhuis te garanderen en te stimuleren, is centralisatie en netwerkvorming essentieel. Ook het actief onderling delen van kennis en faciliteiten is een absolute noodzaak om verspilling van tijd en geld te voorkomen als gevolg van solistisch werken.
Daarnaast dienen nieuwe faciliteiten ten behoeve van de specialistische farmacie te worden opgericht die personalized medicine en uitkomstonderzoek mogelijk maken. Als voorbeeld kunnen genoemd worden centra voor farmacogenetica, biomarkeranalyse, imaging en immunotherapie. Dit zal alleen mogelijk zijn met de steun van een netwerk in de ziekenhuizen en daarbuiten.
De NVZA zal binnen en buiten de vereniging zorgen voor verbinding met relevante organisaties en spelers in de zorg.