Gepersonaliseerde zorg op de juiste plek is een van de thema’s waar de NVZA in het kader van haar Meerjarenbeleidsplan aan gaat werken. Een voorbeeld hiervan is thuistoediening. In de meeste ziekenhuizen regelen ziekenhuisapothekers, samen met andere zorgverleners, dat specialistische antibiotica in de thuissituatie kunnen worden voortgezet. Hierdoor kunnen patiënten eerder naar huis. Voor kwetsbare oncologische patiënten die langdurig specialistische medicatie krijgen toegediend is dit vaak nog niet het geval. Uit onderzoek dat in oktober is uitgevoerd onder de leden van de NVZA blijkt dat een gebrek aan eenduidigheid in de bekostiging van thuistoediening een belangrijke belemmering is om thuistoediening van specialistische geneesmiddelen sneller en breder te implementeren. Ook (ICT) systemen die niet ingericht zijn op zorg op afstand maken thuistoediening complex. Deze drempels moeten snel verdwijnen om de patiëntenzorg te kunnen verbeteren.
Samenwerking essentieel
Het realiseren van de juiste zorg op de juiste plek staat centraal in het dagelijks werk van zorgverleners. Zorg dichtbij huis en rondom de patiënt vergroot voor patiënten vaak het gevoel van comfort en veiligheid. Samenwerking, regionaal of landelijk is essentieel om thuistoediening van specialistische geneesmiddelen goed te laten verlopen en de juiste zorg op de juiste plek te kunnen leveren. Daarbij spelen beschikbaarheid en scholing van verpleegkundigen, de mindset van betrokken zorgverleners en een uitgewerkt beleid in de ziekenhuizen volgens onze leden ook een rol.
Meer thuistoediening klinkt mooi, maar blijkt lastig
Uit ons onderzoek blijkt dat de toediening van specialistische geneesmiddelen thuis veelal wordt gecoördineerd vanuit het ziekenhuis. Ziekenhuisapothekers geven aan dat het van belang is dat de vergoeding van de kosten van het geneesmiddel en de farmaceutische zorg die nodig is voor de patiënt, realistisch en kostendekkend is. De NVZA vindt dat aanvullende activiteiten zoals thuisbezorging en thuistoediening door een verpleegkundige, niet uit eventuele marges betaald dienen te worden, maar vergoed moeten worden vanuit een passend tarief voor de geleverde zorg.
Gerard Hugenholtz, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers: “Met de juiste financiering kunnen wij ervoor zorgen dat een deel van de patiënten specialistisch farmaceutische zorg krijgt in de thuissituatie, binnen het huidige budget. Het zou mooi zijn als de subsidies in het kader van de juiste zorg op de juiste plek, die tot nu toe nog maar beperkt worden toegekend, hiervoor kunnen worden ingezet”.