NVZA
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
Telefoon: 030-3035400
Email: secretariaat NVZA
Praktijkonderzoek
Minder verspilling door gesteriliseerde ipv aseptisch bereide RTA spuiten voor IC patiënten
Praktijkonderzoek
In het Tjongerschans ziekenhuis is een inventarisatie gedaan naar de inhoud van de SZA afvaltonnen vanuit de aseptische bereidingenunit. Hieruit is gebleken dat ongeveer 90% van het afval dat in de SZA ton zat, op een andere manier verwerkt en gescheiden zou moeten worden bij optimale afvalverwerking.
Praktijkvoorbeeld
Vanuit de apotheek is een duidelijke poster gemaakt, zodat medewerkers weten welk afval in welke bak kan (in plaats van alles in 1 bak).
Er is optie voor:
Wat overblijft gaat in SZA ton
Praktijkvoorbeeld
Uit een analyse van de bereidingsprotocollen blijkt dat er soms onnodig infuusvloeistof wordt toegevoegd of verwijderd, wat leidt tot verspilling van flacons en spuiten. Dit was bijvoorbeeld het geval bij het bereiden van infliximab en rituximab infusen. Na herziening van de protocollen bleek dat deze handelingen in de meeste gevallen achterwege gelaten konden worden, wat resulteert in milieuvriendelijkere en efficiëntere processen
Praktijkvoorbeeld
In ons ziekenhuis nemen we ongebruikte medicatie retour via retourbakken.
Sinds kort hebben we afgesproken dat verpleegafdelingen hier ook minigrip-zakjes in kunnen stoppen zodat deze hergebruikt kunnen worden.
We houden teruggekomen zakjes gescheiden van zakken die in bereidingsruimtes worden gebruikt.
Praktijkvoorbeeld
Veel spuiten worden in minigrip zakken geleverd. Deze werden altijd weggegooid, maar kunnen goed hergebruikt worden.
De minigrip zakken worden voortaan verzameld in een speciale bak en gaan daarna vanuit IC retour apotheek.
Project / Praktijkonderzoek / Praktijkvoorbeeld
Veel bereidingen en laboratoriumbepalingen resulteren in waterige afvalstromen die geneesmiddelen bevatten. Denk aan proefbereidingen en restanten van monsters voor kwaliteitscontrole. Voorkomen moet worden dat deze afvalstromen door de gootsteen gespoeld worden en in het milieu terecht komen. Afvoer via gevaarlijk afval is echter duur en energie-intensief.
I.s.m. Zereau is in de apotheek van het Martini Ziekenhuis een gemakkelijk toepasbaar, compact wegwerpfilter ontwikkeld dat waterige afvalstromen filtert. Medische, schadelijke stoffen worden aan het filter gebonden, en het schone water dat het filter verlaat wordt op het riool geloosd. Het filter heeft een lange levensduur en zorgt voor vrijwel volledige verwijdering van de medische (rest-)producten.
Praktijkvoorbeeld
In het Diakonessenhuis werken we met een vast pakket aan scholingen voor verpleegkundigen. Afdelingen vragen bij de Diakademie aan wanneer ze een van deze scholingen willen ontvangen.
Sinds kort hebben we hierin ook een scholing opgenomen over milieu-impact van medicatie en tegengaan van verspilling. Deze wordt heel vaak aangevraagd en zeer enthousiast ontvangen. De scholing levert daarnaast leuke discussies met leermomenten voor zowel afdeling als apotheek op.
Praktijkvoorbeeld
De Rain-studie heeft laten zien dat bij pasgeborenen met een bacteriële infectie het toedienen van orale in plaats van intraveneuze antibiotica leidt tot het 3,5 dagen eerder naar huis kunnen van de pasgeborene.
Praktijkvoorbeeld
Het St. Antonius bezorgt medicatie ook thuis. Sinds 2022 wordt dit in Utrecht ook op de fiets gedaan om daarmee autoritten (en dus uitstoot) te verminderen. In 2023 is de regio waar de fietskoerier langskomt uitgebreid naar Nieuwegein, Maarssen en Vleuten.
St. Antonius Ziekenhuis bezorgt medicijnen op de fiets
Praktijkvoorbeeld
Gebruik alleen handschoenen bij toedienen van parenteralia bij gevaarlijke stoffen, bij gerede kans op bloedcontact en bij beschadigde huid van toediener.
Praktijkvoorbeeld
We hebben expliciet een eerste keuze gemaakt voor oraal paracetamol in het perioperatief pijnbeleid. Paracetamol wordt in plaats van via een infuus op de holding op de afdeling in orale vorm preoperatief gestart. Op de anesthesiologie is hierdoor het intraveneuze paracetamol gebruik met meer dan 50% afgenomen.
Praktijkvoorbeeld
De paracetamol challenge daagt ziekenhuizen uit om 25% minder IV paracetamol voor te schrijven. Dit is beter voor het milieu, goedkoper en sneller voor verpleegkundigen.
Als je de challenge hebt gehaald, dan kun je de reuze paracetamol tablet op bezoek krijgen.
Daar maak je een filmpje van en dat plaats je op linked in met #paracetamolchallenge
Praktijkvoorbeeld
Toediening van geneesmiddelen via het bijspuitpunt van de druppelkamer is een goed alternatief voor bolusinjecties en infuuszaktoedieningen. Het levert een tijdsbesparing op voor de verpleging en er is een kortere toediening met minder vocht voor de patiënt nodig. Daarnaast is de reductie van infuuszakken duurzaam en kostenbesparend.
Praktijkonderzoek
Redispensing Oral Anticancer Drugs
Cost Savings and Waste Reduction Through Redispensing Unused Oral Anticancer Drugs: The ROAD Study
Project
Binnen de Apotheek van AmsterdamUMC zetten we in op robotisering om geneesmiddelspillage te reduceren en duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. We hebben pakjesrobots (Rowa), pillenrobots (Swisslog) en Chemorobots (Locioni).
Praktijkvoorbeeld
Onze infectiepreventie gaat met de juiste manier van reinigen akkoord met het gebruik van één nitroglycerine spray flacon voor meerdere patiënten.
Project
Op de longafdeling van het UMCG is een pilot project uitgevoerd met doorgebruik thuismedicatie (DGTM) en medicatie in eigen beheer (MEB), met succesvolle resultaten: halvering spillage, tijdsbesteding voor de afdeling hetzelfde (minder toedien-tijd, meer coaching tijd) en basiskosten afgeleverde medicatie (door poliklinische apotheek in plaats van ziekenhuisapotheek) hetzelfde.
Project
Vanuit de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 is er een nulmeting geneesmiddelverspilling gedaan in verschillende UMCU’s en zorginstellingen. Wij hebben dit protocol gebruikt (en aangevuld) om binnen de eenheid Farmacie van het St. Antonius Ziekenhuis te onderzoeken wat de huidige status van geneesmiddelverspilling is, zodat we daar vervolgens interventies op kunnen doen. Dit hebben we gedaan door twee weken achter elkaar alle geneesmiddelen te registreren die via verschillende routes in de afvalton van de Klinische Farmacie belandden. Naast registratie van o.a. het ZI-nummer, expiratiedatum en kosten (AIP), hebben we ook genoteerd wat de reden van verspilling was en of het product mogelijk retour genomen kon worden.