Vaak vindt u in een ziekenhuis twee apotheken. De Ziekenhuisapotheek zorgt voor uw medicijnen als u bent opgenomen of als u voor (dag)behandeling in het ziekenhuis bent. Bij de poliklinische apotheek krijgt u de medicijnen die u thuis gaat gebruiken.
De medewerkers in de ziekenhuisapotheek zorgen er samen met de specialisten en verpleegkundigen voor dat u als patiënt op de juiste tijd het juiste geneesmiddel krijgt toegediend. De ziekenhuisapotheker is betrokken bij de volgende stappen die u als patient doorloopt:
Opname
Bij opname in het ziekenhuis wordt uw medicatieoverzicht met u doorgenomen. Dit gebeurt tijdens een gesprek met u en een apotheekmedewerker, het apotheek service punt (ASP) of een verpleegkundige. Staan alle medicijnen er op? Staan ook bijzonderheden m.b.t. uw medicijngebruik, zoals overgevoeligheden en allergieën er op?
Behandeling
De ziekenhuisapotheker controleert het recept van de arts. Hij bekijkt de interactie met andere middelen en bepaalt de juiste dosering op basis van de gegevens van de patiënt.
Controle
Naast dagelijkse medicatiebewaking is de ziekenhuisapotheker voortdurend bezig om richtlijnen en processen te ontwikkelen die door de artsen gehanteerd kunnen worden bij het bepalen van de juiste medicatie.
Naar huis
Bij ontslag krijgt u opnieuw een medicatieoverzicht. Een medewerker van de apotheker van het ziekenhuis zal dit indien nodig met u bespreken. Als u thuis specialistische medicatie gaat gebruiken, zal hij of zij u begeleiden bij het toedienen en gebruik hiervan.
Wat kunt u als patiënt zelf doen?
- Haal vooraf uw medicatieoverzicht bij uw apotheek.
- Vertel uw arts welke medicijnen u, met of zonder recept, gebruikt. Ook geneesmiddelen die u zonder recept koopt bij de drogist of supermarkt zijn hierbij belangrijk, denk aan crèmes, pijnstillers, vitaminepreparaten en homeopathische middelen.
- Hebt u in het verleden medicijnen gebruikt waarvan u bepaalde bijwerkingen of een allergische reactie kreeg? Vertel het uw apotheker en laat het vermelden op uw medicatieoverzicht.
- Bij opname in het ziekenhuis zult u merken dat verpakkingen of medicijnen er vaak anders uitzien dan degene die u thuis gebruikt. Als over uw medicijnen iets onduidelijk is, schroom dan niet: uw zorgverleners zijn altijd bereid om uw vragen te beantwoorden.
Meer over de apotheker van het ziekenhuis
De ziekenhuisapotheker levert de geneesmiddelen die u als patiënt eventueel gaat gebruiken in het ziekenhuis. De poliklinische apotheker levert de geneesmiddelen die u als patiënt eventueel gaat gebruiken buiten het ziekenhuis. Maar zij doen veel meer. De apotheker van het ziekenhuis houdt zich ook bezig met:
- medicatiebegeleiding
- bereiding van geneesmiddelen
- levering van de geneesmiddelen
- laboratoriumonderzoek
- informatieverstrekking aan artsen en verpleegkundigen
- geven van onderwijs
Soms is de apotheker van het ziekenhuis ook verantwoordelijk voor de levering van geneesmiddelen aan verpleeghuizen en psychiatrische instellingen.