De NVZA vindt het belangrijk om doeltreffende, doelmatige, veilige en patiëntgerichte zorg te leveren aan de patiënt die onder behandeling is van de medisch specialist. Farmaceutische Patientenzorg is een containerbegrip. Het is moeilijk af te bakenen en het wordt op veel verschillende manieren uitgeoefend. Daarom legt de NVZA haar focus op patiëntgerichte taken als medicatiebegeleiding en (mede)behandelaarschap om deze beter te verankeren binnen het beroep. Kennisdeling over FPZ, het ontwikkelen van tools om FPZ te ontwikkelen en monitoren en projecten die de rol van de ziekenhuisapotheker in de directe patiëntenzorg moeten versterken, worden geïnitieerd en begeleid. Dit gebeurt allemaal vanuit de commissie Specialistisch Farmaceutische Patientenzorg.
Behandelaarschap
Om behandelaarschap verder vorm te kunnen geven zijn er voor de apotheker van het ziekenhuis hulpmiddelen ontwikkeld die de ziekenhuisapotheker kunnen ondersteunen, zoals een definitie van behandelaarschap, competentiebeschrijvingen en een competentiezelftest.
Vanuit de commissie wordt meegewerkt aan een addendum op de richtlijn polyfarmacie eerste lijn. Ook is een standpunt therapietrouw opgesteld en wordt gewerkt aan inzicht in de behoefte van patienten aan informatie over en ondersteuning bij het gebruik van geneesmiddelen.
Specialistisch farmaceutische model-zorgpaden
Ook zijn de zorgactiviteiten van de apotheker van het ziekenhuis omschreven in specialistische model zorgpaden: zowel generiek voor de algemene activiteiten als indicatie-specifiek bij meer specifieke zorgtaken. Op dit moment zijn model-zorgpaden beschikbaar voor atrium-fibrilleren, reuma, chronische nierschade, oncologie en IBD. We spreken over model-zorgpaden omdat het handvatten zijn die in de lokale situatie aangepast dienen te worden.
Voor meer informatie over behandelaarschap en zorgpaden kunt u contact met ons opnemen.
Patiënt- en medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid kan gedefinieerd worden als het minimaliseren van geneesmiddel gerelateerde problemen. Geneesmiddel gerelateerde problemen omvatten zowel bijwerkingen van geneesmiddelen als medicatiefouten (die al dan niet tot schade kunnen leiden). Door onder meer het HARM-onderzoek, het EMGO/NIVEL onderzoek en het VMS veiligheidsprogramma hebben zorgverleners steeds meer aandacht voor medicatieveiligheid.
De NVZA zet v.w.b. medicatieveiligheid in op personalized medicatiebegeleiding door middel van clinical rules met de FIT NVZA test als kwaliteitsborging.
Clinical rules
De traditionele medicatiebewakingssystemen kennen beperkingen. Door het gebruik van clinical rules kan medicatiebewaking veel gerichter plaats vinden. Daarom is door de werkgroep Clinical rules een basisset van 11 clinical rules ontwikkeld. Samen met KNMP en NVPF wordt gewerkt aan een standpunt m.b.t. clinical rules en Medisch Farmaceutische beslisregels en een werkplan om aan dit standpunt verder uitvoering te geven.
Fit NVZA
De Fit NVZA test is een instrument dat is ontwikkeld om de juiste afhandeling van voorschrijffouten in Nederlandse ziekenhuisapotheken te bevorderen. Ziekenhuizen kunnen dit instrument gebruiken om hun systemen voor medicatiebewaking te toetsen. Omdat uit onderzoek is gebleken dat de systematiek bruikbaar is wordt FIT-NVZA opgenomen in het arsenaal aan meetinstrumenten van de NVZA. Er zal meer aandacht zijn voor de test die 4 x per jaar wordt uitgezet en de test zal professionaliseerd worden.