Menu

Ziekenhuisapotheek Meander start productie belangrijk IC-geneesmiddel

De apotheek van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort gaat in opdracht van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen middel Midazolam produceren. Het geneesmiddel wordt gebruikt om patiënten op de intensive care langdurig in slaap te houden.

Vanwege de enorme toename in het gebruik en een verminderde toevoer van grondstoffen uit China dreigt een tekort aan het geneesmiddel. Om dit te voorkomen gaat ziekenhuisapotheek van Meander naast nog vier andere ziekenhuisapotheken, het medicijn zelf maken. Vanuit het LCG heeft het ziekenhuis grondstoffen voor de bereiding toegekend gekregen. De ziekenhuisapotheek is donderdag van start gegaan met de productie van Midazolam.

,,We hebben één vijfde deel van de grondstoffen gekregen”, legt ziekenhuisapotheker Mirte Malingré in het AD/Amersfoortse Courant uit. ,,Daarmee kan een vijfde deel van de patiënten op de IC’s twee weken lang behandeld worden. Voor die tijd hopen we weer nieuwe grondstoffen te krijgen vanuit China.”

Toen de voorraden van Midazolam opraakten, zijn de bereidende ziekenhuisapotheken in Nederland het geneesmiddel zelf gaan maken om zo het middel te kunnen blijven toedienen aan patiënten. Vanwege de beperkte aanvoer van grondstoffen uit China is besloten om de inkoop en productie nu landelijk te coördineren vanuit het LGC.

De apotheek van Meander is een van de weinige ziekenhuisapotheken die nog op grote schaal medicijnen bereidt. De geneesmiddelen uit de apotheek worden verspreid over meer dan honderd ziekenhuisapotheken in het land.

Het LCG monitort de beschikbaarheid van IC-geneesmiddelen en grondstoffen, die gebruikt kunnen worden in de behandeling van Covid-19, dagelijks. Nederlandse ziekenhuizen en groothandels leveren iedere dag voor 11.00 uur een overzicht van de geneesmiddelen- en grondstofvoorraden. De Midazolam die Meander produceert, wordt verdeeld over de ziekenhuizen met corona-patiënten in het land.

Lees meer in het AD/Amersfoortse Courant