Een van de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste tijd is dat zorg en de daarbij behorende Farmaceutisch specialistische zorg steeds meer buiten de muren van het ziekenhuis wordt gegeven dat kan bij de patiënt thuis, op wijklocaties of daarvoor ingerichte HUBS. Daarbij is het van belang dat dit op een veilige manier kan en dat deze zorg passend is bij de verwachtingen, wensen en behoeften van de patiënt
Patiënten de juiste zorg op de juiste plek bieden vraagt een intensieve samenwerking met overige zorgpartners en stakeholders in de keten.
Het complexe zorgstelsel is daar op dit moment (nog) niet op is ingericht. Daarom is het van belang dat bij de invulling van Farmaceutisch specialistische zorg rekening gehouden wordt voor de toekomst dat de juiste zorg veilig, toegankelijk en betaalbaar blijft.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers wijdde er op 19 september een symposium aan, waarop voorlopers inspiratie boden en de uitdagingen werden geïnventariseerd.
Farmaceutisch-specialistische zorg thuis is bij uitstek een onderwerp waarop de expertises van de (ziekenhuis) apothekers en ziekenhuisapothekers elkaar aanvullen. Op het symposium in Breukelen was dan ook een groot aantal poliklinische apothekers aanwezig. Eén van de knelpunten bij zorg thuis is de bekostiging. Het Collectief Poliklinische Farmacie (CPF) ondersteunt de poliklinische apothekers bij de totstandkoming van overeenkomsten met zorgverzekeraars voor de extramurale farmaceutische specialistische zorg.
Briljant Farmacie is een netwerk van apotheken om de zorg, logistiek en toediening van specialistische geneesmiddelen te faciliteren. CPF en Briljant lieten beide zien hoe zorgpaden de basis vormen voor samenwerking met thuiszorg- en andere organisaties en de contractering bij de zorgverzekeraar.
Farmacie Zorg Thuis
Desirée Burgers, ziekenhuisapotheker in het St Antonius, vertelde over de nieuwe subeenheid Farmacie Zorg Thuis die bij het Antonius is ingericht. De verschuiving van de zorg naar de patiënt toe heeft bij het Antonius geleid tot een afdeling Antonius Thuis, waar deze subeenheid onderdeel van is. Ook hier is het zorgpad leidend. De patiënt kan via het EPD een bezorgafspraak maken, waarna de middelen duurzaam worden bezorgd per fietskoerier of elektrische auto. Er is gewerkt aan een uniform zorgpad, zodat niet bij elk middel een nieuw zorgpad hoeft te worden ingericht.
Zorgpad per indicatie
Bestuurslid Jan-Dietert Brugma tenslotte liet zien dat de NVZA al in 2017 een standpunt heeft ingenomen ten aanzien van specialistische geneesmiddelen thuis. Sindsdien is een generiek zorgpad ontwikkeld, bestaande uit 18 stappen, dat inmiddels de 6e versie kent. Binnen de CPF zijn inmiddels vele zorgpaden ontwikkeld. Bij Briljant Farmacie komen vele aanvragen binnen voor nieuwe zorgpaden. Het plan is om niet meer per geneesmiddel zorgpaden te ontwikkelen, maar per indicatie.
Transmurale farmacie is één van de speerpunten van de NVZA de komende tijd. Geïnteresseerden zijn welkom om zich aan te sluiten bij de Werkgroep Specialistische Geneesmiddelen Thuis.